Tekengebied 12
Terug

08-08-2018

Toekomst in de maak: ontdek M4H

Slide image Smarin

Voel je welkom in de meest vooruitstrevende stadshaven van Rotterdam. Een gebied in transformatie, van haven en stad. Tijdens de Wereldhavendagen krijg je de unieke kans om de ondernemers in het gebied te ontmoeten en meer te weten te komen over hun uitvindingen.

Denk aan de Smart City Lighting van Spark Design & Innovation, tot aan het opwekken van energie met restafval door Groen Collect. Onder begeleiding van een ervaren tour guide kom je op de meest bijzondere plekken en weet jij straks alles over de makers van de toekomst! ‘

M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District. M4H is een gebied in transitie van oud havengebied met een rijk maritiem en industrieel verleden, naar een plek waar wonen, werken en leren samenkomen. Tijdens de tour door het Vierhavenblok in M4H maak je kennis met pioniers, de innovatieve makers en vernieuwers met lef.

De kaarten zijn nu verkrijgbaar! Wil je zeker zijn van een plek tijdens de een van de begeleide tours, kies dan via de onderstaande button hoe jij naar het gebied komt en bestel jouw gratis ticket voor Tour M4H!

Kom zelf naar het M4H gebied met het OV, de fiets, lopend of de auto! Sluit aan bij een van de tours óf loop zelf rond met je eigen routekaart.

BESTEL NU JE TICKET!

Er rijden ook bussen vanaf de SS Rotterdam naar de tour en terug. Koop je buskaartje via deze link en start je tour op de kop van Zuid!

BESTEL NU JE TICKET!

Ontdek m4H

Deelnemers


Floating Farm


De Floating Farm is een initiatief om een zeer innovatief, circulair drijvend melkveebedrijf te realiseren in de Merwehaven van Rotterdam. Na lange tijd onderzoeken en pionieren begint het concept nu werkelijkheid te worden en de floating farm staat in de (drijvende) steigers. Tijdens de M4H Tour is de maquette te zien op de Keilewerf en zal de Guide alles vertellen over de idealen van het eerste Floating Farm.

floatingfarm.nl

WATTlab


WATTlab maakt zonne-energie inzetbaar voor elke denkbare toepassing. Door op maat gemaakte zonnepaneelsystemen te ontwerpen en produceren, faciliteren we ontwerpers, architecten en andere makers in het opwekken van energie – variërend van lichtgewicht zonne-auto’s tot de gevels van woontorens. Speciaal voor M4H heeft WATTlab een logo ontworpen met zonnencellen en LED lampen.

krs.solar

Voedseltuin


Voedseltuin Rotterdam komt op voor een gezonde stad. Ze zijn vóór een duurzame stedelijke samenleving, met gezond voedsel voor iedereen. Daarnaast is het vooral een plek om elkaar te ontmoeten en iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van skills. Samen met de Guide en Tineke van der Burg maak je een mooie wandeling door de tuin.

voedseltuin.com

De Urbanisten


De Urbanisten maken visionaire plannen voor watersensitieve steden. In Rotterdam zijn wij bekend van het Waterplein, het Getijdenpark, de Rotterdamse Daken en Aquaduct010. Tijdens de tour zullen De Urbanisten vertellen over hun werk en delen zij hun visie op de watersensitieve toekomst van Rotterdam. Ook krijg je een sneak preview over een bijzondere samenwerking tussen De Urbanisten en de Voedseltuin.

urbanisten.nl

Groen collect


Energie-opwekking met voedselresten uit de stad. GroenCollect tovert jouw overgebleven rottende fruit of brood om tot duurzaam biogas. Tijdens de M4H Tour zal worden uitgelegd hoe deze reststromen worden opgehaald uit het gebied en welke energiën en producten hier van worden kunnen worden gemaakt. Groen Collect is inmiddels onderdeel van de Rotterdam Bio Hub: de plek waar 'bio meets make'.

groencollect.nl

Studio Roosegaarde


Studio Roosegaarde is het sociale design lab van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, waar hij met zijn team werkt aan interactieve innovatie projecten. Een van de meest vooruitstrevende projecten van vandaag is de 'smog-free tower'. Die nu actief de lucht verbeterd in het M4H gebied. Tijdens deze tour zal je alles te weten komen over deze innovatie en wat er wordt gedaan met de opgevangen smog.

studioroosegaarde.net

Buurman


We leven een wereld waarin grondstoffen schaars worden. Het traditionele ontwerpen vanuit een concept met materiaalkeuze als laatste stap, is bij Buurman niet meer van deze tijd. De nieuwe generatie ontwerpers en doe-het-zelvers zal ook moeten leren werken met andere soorten beschikbare materialen. In de werkplaats van Buurman worden reststromen klaargemaakt om weer opnieuw ingezet te worden.

buurman.in

Spark Design & Innovation


Van medische apparaten tot industriële producten. Al ruim 20 jaar zet Spark design verrassende en prijswinnende producten neer. Tijdens de tour kom je alles te weten over 'Smart city lighting Anne'. Deze nieuwe straatverlichting gaat terug naar de kern van de smart city: met intelligente producten een stad beter kunnen bedienen en beheren.

sparkdesign.nl

Keilecafe


Keilecafe is een permanent cafe en festivalterrein net buiten het centrum. Een oase waar je kan ontsnappen aan de drukte van de stad. TIjdens én na de tour is het Keilecafe open voor heerlijke koffie, lunch en een drankje in de zon met fijne muziek op de achtergrond.

keilecafe.nl

Living Light


Living Light is een sfeerlamp die zijn elektriciteit haalt uit het fotosynthese proces van de plant. Een grote stap naar een toekomst waar planten deel uitmaken van de energievoorziening. Bij aanraking van de plant wordt de lichtbron geactiveerd. Deze ‘levende energie’ brengt de mens, natuur en technologie dichter bij elkaar en stelt een nieuwe manier van energie-opwekking voor.

livinglight.info

Vertrekhal Oranjelijn


De Vertrekhal Oranjelijn, ook wel het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf staat aan de Rotterdamse Lekhaven. Dit monumentale pand herbergt vandaag de dag zo'n 4.200 m2 stoere en authentieke bedrijfs- en kantoorruimte. De bedrijven die hier zijn gevestigd, zijn allen actief op het gebied van food of design op een Rotterdamse en innovatieve manier.

vertrekhaloranjelijn.nl

Fabrique Mozaique


Zaterdagnacht duikt Motel Mozaïque opnieuw het Rotterdamse stadshavengebied M4H in voor een rauwe editie van Fabrique Mozaïque. Op het programma staat o.a. een block party met hiphopiconen Rico & Sticks in de beeldentuin van kunstenaar Joep van Lieshout. Vanaf 14.30 kan je na de tours rustig bijkomen rondom het Keilecafe met live bands en DJ's om vast een voorproefje te krijgen van de avond!

motelmozaique.nl